Leskovački domaći ajvar proizvodi se isključivo od paprika u punoj fiziološkoj zrelosti,paprika crvene boje iz autohtonih I odomaćenih sorti, ponajviše domaće kanije, kurtovske kapije I palanačkog čuda, ali I drugih.Ajvar je maziv, ujednačene gustine I bez izdvajanja tečnosti.U svom sastavu sadrži isključivo paprika, jestivo ulje, vinsko ili jabukovo sirće, so I šećer.Ima prijatan I karakterističan ukus pečene I upržene crvene paprike,ne sadrži delove semene lože ili tamne delove pkožice pečene paprika.Prizvodi se u neljutoj I ljutoj varijanti.
U procesu proizvodnje Leskovačkog domaćeg ajvara, se ogleda višedecenijsko nepisano znanje koje je lokalno stanovništvo nasledilo.Domaće sorte paprika ajvaruše, čiji plodovi oblikom odgovaraju procesu pečenja na ravnoj ploči, priprema zemljišta I rasada, nega biljaka I procena plodove treba brati( na jesen kada je crvena boja najstabilnija I ima najviše šećera I suve materije) su važni uslovi za dobijanje kvalitetne sirovine.Kvalitet, prirodna aromai karakteristike sveže paprika se čuvaju kroz niz postupaka-pečenje na otvorenom plamenu, ljušćenje, mlevenje, ceđenje, prženje… sve dugotrajno, polako, bez žurbe I u dobrom drustvu, kako bi se sačuvao ukus juga I sunca u ovom omiljenom namazu I salati.